Curs

Trànsfugues de classe

CURS EN LÍNIA impartit per Marta Marín-Dòmine.
Passar d’una classe social inferior a una de superior comporta l’acceptació de nous patrons culturals —i sovint morals— antitètics amb els d’origen. La tensió subjectiva que en resulta és sovint la conseqüència d’una multiplicitat de sentiments: la vergonya dels orígens o la seva renúncia pública, el sentiment de culpa, el de deute amb la família, l’afirmació de canvis d’orientació sexual i altres situacions que confronten el subjecte amb la construcció de la seva (nova) identitat social, cultural i amorosa.

Marta Marín-Dòmine presenta el curs

Aquest breu curs en línia es proposa llegir de prop tres llibres en què els protagonistes narren les vicissituds del subjecte confrontat al seu entorn familiar. Dos d’aquests llibres pertanyen a l’anomenada autoficció francesa. El tercer, pertany a la narrativa catalana actual. A més a més, farem referència als conceptes bàsics de la sociologia de Pierre Bourdieu, del qual els dos autors francesos que llegirem es declaren hereus.

El curs es compon de tres sessions:

5 de maig: El lugar (Tusquets), d’Annie Ernaux. (La place, 1983, Premi Renaudot)

En aquesta primera sessió introduirem els conceptes clau de la sociologia de Pierre Bourdieu, especialment a La distinción (1979). Per altra banda, ens centrarem en l’anàlisi de la tensió subjectiva que explora el llibre d’Ernaux a partir de l’allunyament progressiu de l’autora del seu lloc d’origen.

19 de maig: Adéu a l’Eddy Bellegueule / Para acabar con Eddy Bellegueule (Salamandra), d’Edouard Louis. (Pour en finir avec Eddy Bellegueule, 2014)

Enfocarem aquesta sessió en l’acte de fugida com a única rebel·lió possible contra la classe social familiar i els seus prejudicis socials, racials i sexuals. Si en Ernaux el desplaçament de classe social està representat de manera progressiva, en aquesta obra, el que l’autor intenta entendre és la seva pròpia fugida.

2 de juny: No soc aquí / No estoy aquí (Anagrama), d’Anna Ballbona (5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la, 2020)

Sessió amb la participació d'Anna Ballbona. El llibre de Ballbona ens permetrà analitzar la manera com la qüestió de la transmigració de classe és abordada a través de la ficció i també les diferències i similituds amb els precedents tot i sorgir d’un context cultural diferent.  
Curs impartit per Marta Marín-Dòmine, escriptora canadenca d’origen català, realitzadora de projectes artístics i traductora. Professora de literatura peninsular espanyola i d’Estudis de la Memòria a la Laurier University (Canadà) on també ha dirigit el Centre for Memory and Testimony Studies. Ha publicat extensament sobre literatura testimonial catalana i sobre la literatura i els camps nazis. El 2019 va publicar Fugir era el més bell que teníem (Club Editor), que va rebre la Menció especial del Premi Llibreter 2019, el Premi de Literatura Joaquim Amat-Piniella 2019, el Premi Ciutat de Barcelona d'Assaig 2019, i el Premi Serra d’Or de novel·la 2020.   
Horari: dimecres, de 18.30 a 20 h.
*El curs es farà en línia.
Informació i inscripcions: activitats@laie.es | assumpte: curs trànsfugues de classe | Tel. 933 181 739
Preu: Curs sencer: 55 € (3 sessions) | Sessió individual: 20 €
(10% de descompte presentant la targeta client de Laie | 5% de descompte presentant el carnet de les Biblioteques de Barcelona | 15 % de descompte per a estudiants i aturats presentant-ne l’acreditació)
Política de cancel·lació i de devolució
Si el curs no arribés al nombre mínim d’inscrits, es cancel·laria i es retornaria l’import d’inscripció. Seran reemborsables les inscripcions cancel·lades per escrit amb una antelació de 7 dies naturals a l'inici del curs o activitat. Caldrà fer la petició de devolució enviant un correu electrònic a activitats@laie.es on han de constar totes les dades de la inscripció, amb el nom del curs, nom i cognoms de l’alumne, data, dades de contacte i motiu de la devolució. No s’accepten peticions de devolució informades per cap altra via.

Dades activitat

  • Laie Pau Claris llibreria cafè
  • Curs en línia

    Google maps

* Places limitades

INSCRIURE’S

Comparteix

Anterior

Següent

Destacats